ANAF schimbă foaia cu noi: gata cu „șmecherii” care fentează taxele, până aici

de: Mădălina Bahrim
27 02. 2023

Fiscalitatea din România este în plin proces de schimbare și modernizare, pe fondul evoluțiilor tehnologice pe care populația și firme le folosesc din ce în ce mai intens. ANAF depune eforturi pentru ca legile fiscale să fie cât mai clare și cuprinzătoare, iar acum vine cu alte precizări importante.

Conform Fiscului, românii ce-și oferă serviciile pe internet trebuie să fie deosebit de atenți, deoarece fiscalitatea nu glumește cu aceste activități din care se câștigă bani.

ANAF ne transmite, cât se poate de clar, faptul că cetățenii români care își vând serviciile prin intermediul platformelor digitale (site-uri web sau aplicații mobile) vor trebui să își raporteze activitatea anual către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), conform OG 16/2023, care a transpus recent în legislația națională directiva europeană DAC7.

Noutăți de ultimă oră de la ANAF

Concret, trebuie să știi că vorbim despre o raportare anuală ce va viza activitățile derulate de firme și activitățile derulate de persoanele fizice și se va face în ianuarie 2024 pentru activitatea înregistrată în acest an.

Când se referă la servicii personale, autoritățile fiscale au în vedere „un serviciu care implică o muncă pe bază de intervale de timp sau sarcini, prestată de una sau mai multe persoane care acționează fie independent, fie în numele unei Entități, și realizată la cererea unui utilizator, fie online, fie în mod fizic, offline, după ce a fost facilitată prin intermediul unei Platforme.”

O altă noutate de la ANAF vine în această perioadă în legătură cu Declarația Unică. ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Servicii oferite contribuabililor, un material informativ despre Declarația unică – Formular 212 privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.